Ad

Híreink » A Toyota dobogós helyen végzett a 2016-os Dakaron

« Vissza a hírekhez

A 38. Dakar mezőnye az argentin Technopolisból rajtolt el; 136 motorkerékpár, 45 kvad, 111 autó és 55 teherautó (vagyis összesen 347 jármű) vágott neki a 15 napos, 9000 kilométeres, Argentínát és Bolíviát átszelő futamnak. Arra azonban kevesen számítottak, hogy már a rövid, 11 kilométeres prológ szakaszon is meglepő mennyiségű víz akadályozza majd a haladásukat.

A tavalyi második helyezett Giniel de Villiers (#301), a TOYOTA GAZOO Racing South Africa versenyzője rendkívül óvatosan vezetett, a 2015-ben összesített hetedik helyezést szerző Bernhard ten Brinke pedig (#311 OVERDRIVE TOYOTA) maga is kellemesen meglepődött, hogy elsőként teljesítette a szakaszt, így vezető pozícióból indulhatott a Rosario és Villa Carlos Paz közti 404 kilométeres összekötő szakaszon és a 258 kilométeres gyors szakaszon, aminek veszedelmes hegyi ösvényei leginkább egy természet formálta hullámvasútra emlékeztettek.

A motorosok hajnali 4:00 órakor hagyták el a tábort, hogy nekivágjanak a speciál szakasznak, az autósok pedig 07:13-kor rajtoltak. Az alaposan felpörgetett pilótákat és navigátorokat alaposan elkedvetlenítette, hogy a tábor és a speciál szakasz közti összekötő rész fölött súlyos viharfelhők gyülekeztek, és az eső percek alatt tocsogós láppá áztatta az út két oldalán húzódó szántóföldeket. A szervezők ezek után úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból törlik a speciál szakaszt.

Az eső egyre hevesebbé vált, ezért másnap reggel az a hír érkezett, hogy a 2. szakasz 461 kilométerét 386 kilométerre rövidítik. A nap során a nehezen és lassan leküzdhető mocsarak jelentették a fő akadályt, de a Toyota Hilux sikeresen bejutott a Top 10 középmezőnyébe, újra bebizonyítva, milyen jól boldogul a nehéz terepen. Ezután következett a 663 kilométeres 3. szakasz, aminek keskeny, kanyargós ösvényein szinte lehetetlen volt előzni, ráadásul hol a por, hol pedig az eső rontotta a látási viszonyokat.